Geen categorie

Vijf Indische specerijen die iedere thuiskok nodig heeft

Een van de dingen die mensen intimiderend vinden bij het koken van Indiaas eten is de enorme hoeveelheid specerijen die worden gebruikt – zowel hele als gemalen, die vaak worden gecombineerd tot complexe specerijenmengsels. Hier zijn de vijf specerijen die ik het vaakst gebruik in de Indiase keuken en hoe ik ze gebruik!

Indiase specerijen gebruiken

De meeste Indiase specerijen, op enkele uitzonderingen na – met name nootmuskaat – worden droog geroosterd om hun essentiële oliën vrij te maken voordat ze tot specerijenmengsels worden vermalen. Hoewel sommige specerijen met een vijzel en stamper kunnen worden gemengd, raad ik normaal gesproken het gebruik van een specerijenmolen of krachtige blender aan om er zeker van te zijn dat je mixen fijngemalen zijn, vooral omdat sommige specerijen, zoals cassiaschors, erg hard zijn en moeilijk tot een fijn poeder te mengen.

1. Kardemom

Er zijn twee soorten kardemom die in de Indiase keuken worden gebruikt: groene en zwarte. Groene kardemom is de meest voorkomende soort en wordt gebruikt voor alles van kruidenmengsels tot lassis en Indiase desserts. De smaak is licht en zoet, met een milde eucalyptus noot. Groene kardemom kan in zijn geheel worden gemengd bij het maken van kruidenmengsels, zoals garam masala, maar bij gebruik in zoetigheden of desserts moet de peul worden opengemaakt en moeten de geurige zwarte zaden licht worden gekneusd voor gebruik.

Zwarte kardemom daarentegen is zeer krachtig en rokerig, en moet met grote voorzichtigheid worden gebruikt. Normaal gesproken worden alleen de zaadjes gebruikt, en als je de hele peul gebruikt, kun je die er het beste uithalen voordat je het gerecht opdient, want het kan erg pittig zijn om in te bijten.

2. Kruidnagel

Kruidnagel is een veelgebruikte specerij in de Indiase keuken en de anijsachtige noten zijn gemakkelijk te herkennen in veel Indiase bereidingen. De sterke, bijna medicinale smaak van kruidnagel komt door de concentratie van essentiële oliën. Kruidnagels zijn technisch gezien bloemen, en veel van hun oliën worden eruit geperst voordat ze worden gedroogd en gebruikt in de keuken. Kruidnagels kunnen in hun geheel worden gebruikt of worden gemengd in kruidenmengsels. Ze moeten echter met voorzichtigheid worden gebruikt, omdat ze de meer delicate specerijen kunnen overstemmen.

3. Kassiaschors

Kassiaschors is een interessante specerij. Ook bekend als Chinese kaneel, is het een geslacht van de kaneelboom. Kaneel verschilt een beetje van kassia, en meestal onderscheiden door de naam “echte kaneel”. Kassia is goedkoper te produceren, en het merendeel van de gemalen kaneel wordt eigenlijk gemaakt van kassiaschors. Indianen gebruiken cassia in plaats van echte kaneel in hun keuken, omdat het een mildere smaak heeft en in grotere hoeveelheden kan worden gebruikt.

Kassia kan ook in zijn geheel of gemalen in specerijenmengsels worden gebruikt. Kassia is gemakkelijk te herkennen aan de ruwe, boomschorsachtige textuur, en de beste manier om te controleren of het vers is, is door een beetje op uw vingers te wrijven. Als u een kaneelgeur ruikt, is de bast vers.

Als u cassiaschors vervangt door kaneel, gebruik dan minder, want de smaak van echte kaneel is intenser.

4. Zwarte peper

Zwarte peper komt oorspronkelijk uit India, voornamelijk uit de West-Ghats en Malabar regio. Het is een verrassend moeilijk te telen specerij, omdat het afhankelijk is van vele natuurlijke cycli, zoals een vaste hoeveelheid regenval, waardoor de prijzen voor verse peper sterk variëren.

Zoals de meeste specerijen moet zwarte peper worden geroosterd voordat hij wordt gemengd. Voor de beste smaak kan verse zwarte peper echter ook direct in gerechten worden gemalen.

5. Komijn

Komijn wordt vaak in zijn geheel en in kruidenmengsels gebruikt om een karakteristieke rokerige noot aan Indiase gerechten toe te voegen. Het kan worden herkend aan de duidelijk geribbelde bruine zaden en de intense geur. Het wordt soms verward met venkel-, karwij- en anijszaad, maar je kunt het verschil zien aan de kleur (bruin, in tegenstelling tot groene venkel) en de smaak (rokerig, in tegenstelling tot een sterkere dropsmaak).

Komijn kan het best vers gemalen worden gebruikt voor de meest intense smaak. Houd er bij het droogroosteren van deze specerij rekening mee dat hij heel gemakkelijk aanbrandt, en verbrande komijn smaakt heel bitter en zal in uw gerecht erg opvallen. Rooster deze specerij tot je neus net een vleugje rook en geur krijgt (ongeveer 30 seconden max), en laat het dan afkoelen voordat je het in mengsels mengt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *