Geen categorie

Veilig eten bestellen tijdens de coronacrisis

Alle horecazaken in Nederland zijn half maart halsoverkop gesloten. Toen Covid-19 in ons land om zich heen begon te grijpen, reageerde de overheid resoluut. De horeca werd gesloten, scholen gingen dicht en uitstapjes werden verboden. Inmiddels is Nederland langzaam een beetje gewend aan deze verregaande maatregelen en zien we langzaam een streepje zonlicht aan de horizon verschijnen. Hoewel sommige restaurants binnenkort weer open zullen mogen, draaien ze voorlopig nog lang niet op volledige capaciteit. Hierdoor blijft het noodzakelijk om de horeca op andere manieren te steunen. Veel mensen doen dit door bijvoorbeeld eten bij hen te bestellen. Maar is dat eigenlijk wel zo veilig? En zo ja, waar moet je dan op letten?

Verschillende experts hebben zich over dit vraagstuk gebogen. Vooralsnog zijn er geen bewijzen dat het virus zich via voedsel kan verspreiden. Food open near me opzoeken is dan ook geheel veilig. Van het eten van gerechten die door iemand anders bereid zijn, loop je in principe geen risico. Toch zijn er, volgens de experts, wel een aantal belangrijke aandachtspunten waar rekening mee gehouden moet worden. Hieronder lichten we de belangrijkste punten toe, zodat jij de komende tijd gewoon veilig eten kunt blijven bestellen en daarmee jouw favoriete restaurant kunt ondersteunen.

Kies voor restaurants die je kent

In deze tijden is het niet verstandig om voor nieuwe of geheel onbekende restaurants te kiezen. Je weet immers niet hoe deze restaurants normaal gesproken met de hygiëne omgaan. Wat eten we vandaag makkelijk is natuurlijk snel gezegd, maar blijf wel zoveel mogelijk bij het vertrouwde. Kies voor restaurants waar je wel eens eerder gegeten of besteld hebt.

Wil je toch een keer iets nieuws uitproberen? Lees dan zorgvuldig de recensies van klanten die jou voorgingen. Hier kun je veel informatie vinden over de kwaliteit van het eten en de hygiëne in het restaurant. Bovendien kun je de geschiedenis van het restaurant op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vinden. Hier vind je niet alleen certificaten, maar ook waarschuwingen als ze eerder al niet aan de veiligheids- en hygiëneregels voldeden.

Let op de verpakkingen

Hoewel Covid-19 waarschijnlijk niet via voedsel kan worden overgegeven, geldt dit niet voor verpakkingen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het virus op verpakkingen en andere oppervlaktes kan overleven. Soms wel tot twee dagen lang. Daarom is het verstandig om in elk geval eigen bestek te gebruiken en voorzorgsmaatregelen te nemen als je de verpakkingen openmaakt. Draag bijvoorbeeld handschoenen bij het optillen en openmaken van de verpakkingen en was je handen zorgvuldig voor en na het eten.

Vermijd lichamelijk contact

Bij veel restaurants is het momenteel ook mogelijk om af te halen. Hierbij moet het restaurant wel de veiligheidsmaatregelen van het RIVM in acht nemen. Let er wel op dat er zo min mogelijk contact met de restaurantmedewerker is. Houd voldoende afstand tijdens het doorgeven van je bestelling en laat hem of haar de tas op de balie zetten, zodat je deze er zelf vanaf kunt pakken.

Beter is nog om food delivery Amsterdam te kiezen. Laat de bezorger de maaltijden voor de deur zetten en houd voldoende afstand als je deze naar binnen brengt. Contactloos bezorgen is een zeer veilige manier van maaltijdbezorging. Draag wel handschoenen als je de gerechten naar binnen brengt!