Drinken

Filter koffie – verschillen van het filter: papier, metaal, nylon en doek

Filters worden vervaardigd in tal van vormen, maten en materialen. Heeft het filter echt een effect op uw koffie? En waar moet nog meer rekening mee worden gehouden bij het kiezen van het filter? In dit artikel vertellen we je hier meer over (bron: https://www.giocoffee.nl/ ).

Kenmerken van verschillende filters

Vermoedelijk meest voorkomende koffie filtermethode is papier. Ik ga vandaag in opde verschillende materialen van het filter voor de koffie. Dus tussen papier, doek, metaal en nylon. 

Laten we eens kijken wat de belangrijkste kenmerken van de meest populaire koffiefilters zijn. In deze test gebruikte ik V-vormige filters gemaakt van papier (gebleekt en ongebleekt), doek (katoen en linnen), metaal en nylon. En heb ik een conclusie getrokken gebaseerd op smaak, de sterkte voor de koffie, of het filter goed is voor het milieu, of het makkelijk in gebruik is en wat financieel het beste uitkomt.

DUS HOE KIES JE HET FILTER VOOR JE KOFFIE? 

  • Smaak eerst: kies dan voor gebleekt papier. 
  • Sterkte eerst: kies dan voor nylon en katoen, een aantal gebleekte papier filters zijn ook ok.    
  • Ecologie eerst: dan kijken we naar filters die niet een eenmalig gebruikt kunnen worden en minder materiaal nodig hebben om te produceren. Hierbij kan je het beste kiezen voor doek, metaal en nylon (en als nylon plastic is, dan kunt u beter eerst doek overwegen of metaal).    
  • Gemak eerst: een filter waarbij je minder nodig hebt om de koffie klaar te maken, minder te wassen en minder te winkelen. Kies dan voor metaal of nylon.
  • Kostenniveau eerst: hoe meer je brouwt, hoe meer je bespaart, maar hoe meer filters je nodig zou hebben. Vooral als je koffie op kantoor hebt is dit handig. Dan is het voordeliger om voor doek, metaal of nylon te gaan.